Havde jeg vidst det, jeg ved i dag, var jeg efter mit stress forløb kommet tilbage i job efter ganske få uger

Faktisk havde jeg nok aldrig fået stress.

For STRESS, ANGST & DEPRESSION (herefter “stress”) kommer af tanker som bliver til bekymringer & grublerier.

Du behøver ikke at leve dit liv med stress. Det ER muligt at lære noget andet end at bekymre sig og gruble sig igennem livet, for det eneste du “får ud af det” er formentlig….STRESS – eller “almindelig” tristhed og dårligt humør.

Et eksempel på hvordan 2 personer håndterer den samme begivenhed på forskellig måde – med forskellige resultater til følge:

To personer bliver fyret. 

Person A bliver forståeligt nok ked af det, føler sig uretfærdigt behandlet og bliver vred, føler sig flov og skamfuld m.m. Personen grubler over det i måneder; hvorfor blev det mig? Gjorde jeg noget forkert? Kunne chefen ikke lide mig? Bekymringerne står i kø; Hvordan skal jeg nu betale mine regninger? Hvad tænker andre nu om mig? Er jeg overhovedet dygtig nok til mit job? Får jeg mon et nyt job, når jeg er blevet fyret? Hvad med min ægtefælle – vil han/hun stadig respektere mig. Måske bliver vi skilt?

Efter nogle måneder ligger ”A” mest på sofaen. Diagnosen depression gav lægen i sidste uge. Der er intet håb hos denne person i øjeblikket.

“A” er låst af sine negative tanker. Selvtilliden er helt i bund.  

Person B bliver selvfølgelig også påvirket af dårlige følelser. Det er helt almindeligt, at vi får dårlige følelser, hvis vi bliver fyret. ”B” tænker også over økonomien og jobsituationen, men i stedet for at gruble og bekymre sig, begynder “B” efter kort tid at søge job. Samtidig forkæles familien med lidt mere simremad og ”B” passer sin træning og socialt samvær med familie og venner. “B” er da stadig meget ærgerlig og skuffet over at være blevet fyret, men “B” tror på, at det nok skal gå alt sammen. Efter få måneder får “B” et nyt job og livet går sin vante gang.

Hvad er forskellen på ”A” og ”B”? Udelukkende hvor meget opmærksomhed de gav bekymringerne. 

Vores tanker bestemmer vores følelser, så hvis vi udelukkende bekymrer os, så får vi fyldt livet med dårlige følelser, som kan ende med angst, stress eller depression.

Jeg har selv haft stress. Hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag, havde jeg været parat til at arbejde igen efter ganske få uger.  Altså…. hvis jeg nogensinde havde fået stress.

Læs mere om metakognitiv terapi mod bl.a. stress. 

Har du eller en du kender brug for hjælp til at få styr på tankerne? Kontakt mig uforpligtende på telefon 27 20 70 72 eller skriv til Kontakt@psykoterapiogcoaching.dk

(Jeg benytter mig primært af metakognitiv terapi, som jeg også er certificeret i).

Vidste du….

At hele 9 bekymringer ud af 10 aldrig bliver til noget? 

Hvorfor så bekymre sig?


0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *