”Jeg ved bare, at hun forventer, at jeg gør det” – det er bare en fortolkning.

Kender du det?
At du tror, at du ved nøjagtig hvordan andre mennesker tænker?

Et eksempel kunne være et par som laver mad sammen. Hun har lige pakket gulerødderne ud, og vil smide emballagen ud. ”Pokkers også – skraldespanden er fuld”, siger hun. Nogle mænd vil straks tro, at hun forventer, at han går ud med skraldespanden. Det er en fortolkning. Et gæt.

Ja, måske bliver hun glad for, at han gør det, men det er ikke det, hun siger.
Og når fortolkningen så får rigtig galt fat, så tager manden irriteret fat i skraldespanden, og går vred ud af køkkenet. Kvinden kan stå uforstående tilbage, og tænke ”jeg sagde da bare, at skraldespanden var fuld?”.

Og når det er sagt, så ved jeg også, at mange mennesker bruger ordet som en hentydning. Det er utydelig kommunikation. Sig det du vil sige, så er det meget nemmere at være sammen. Så ønsker du, at han går ud med skraldespanden, så spørg om han vil. Måske er du heldig.

Du tror måske, at du ved, hvad din kæreste tænker, forventer, ønsker m.m? Fortolkninger kan gøre, at du vil gøre noget for at glæde andre, men det gør du ikke nødvendigvis. Der sker rigtig mange misforståelser i parforhold pga. fortolkninger. Din fortolkning kan opfattes på mange andre måder af andre. Fordi vi ikke har haft samme opvækstbetingelser. Så SPØRG i stedet for at gætte. For fortolkninger er blot et gæt.

Historie – måske fra det virkelige liv 🙂
De havde været gift i 67 år, og nu var de nået til det punkt, hvor hustruen skulle på plejehjem. Han skulle blive i deres fælles bolig. De var begge kede af at skulle skilles. De sidder over kaffen, da hun smiler blidt og tager hans hånd og siger: “Der er da ét lyspunkt for mig; nu kan jeg nøjes med 21 gr. istedet for de 23 du altid har elsket.” Manden kigger undrende på hende. “Jamen, kan du ikke lide, at det er varmt? Det har jeg altid troet, og jeg ville jo bare glæde dig. Jeg har altid haft svært ved al den varme i huset”. 

I opvæksten er fortolkninger grundlæggende for at overleve i tilpasning. Vi er afhængige af vores forældre. Udfordringen er, at vi lever med de samme fortolkninger i voksenlivet. Du kan lære noget nyt, som kan give dig et bedre forhold til andre mennesker – og et bedre parforhold:

Start med at blive opmærksom på, hvornår du fortolker (gætter).  Prøv så at spørge i stedet for at fortolke; ”når du siger, at skraldespanden er fuld, forventer du så, at jeg går ud med den?”. Det kræver øvelse, men det vil give jer et meget bedre liv med tilfredshed og glæde. I lærer hinanden bedre at kende.
Og når man åbner sig for hinanden, giver det nærhed. Og det er vigtigt i et parforhold.
God fornøjelse.