Lidt (mere) om det at være forelsket

Jeg er gennem tiden ofte blevet spurgt, hvad forelskelse er, og hvordan det føles. ”Hvorfor forelsker jeg mig så let?”, ”Hvordan forelsker jeg mig?”, ”Han opfylder alt på min liste, alligevel kan jeg ikke forelske mig i ham – hvorfor?”, ”Kan jeg stadig blive forelsket (i min alder/når jeg har prøvet det)?” og ”Hvordan føles forelskelse (eller kærlighed)”.

Kan alle blive forelsket?

Vi er alle født med evnen til at forelske os og føle kærlighed. Der kan i social arv være oplevelser, som kan gøre det lidt vanskeligere, det skal der i så fald arbejdes med. Der kan være oplevelser, som gør, at du ikke tør forelske dig, fordi det har gjort ondt tidligere. Der kan være mange årsager.

Forelskelse har ingen alder, og vi har ikke et ”klippekort”, som kan blive opbrugt. Det vi har, det er erfaringer og følelser – som eksempelvis forventninger og håb. Måske siger din erfaring dig, at det er håbløst? Måske er drømmen om kærlighed også en drøm om kernefamilien? Måske er den drøm ikke mulig (mere?). Når vi først HAR fået børn, så bliver fremtidige forhold noget andet. Måske drejer det sig om, at du skal ændre dine drømme til noget, der er muligt? Måske skal du prøve at være i nuet og lade ting ske? Find ud af hvad der forhindrer dig (få evt. hjælp af en dygtig terapeut).

Hvad er forelskelse - og hvad gør den?

Der er forskel på forelskelse og kærlighed (vi påvirkes også forskellige steder i hjernen). Forelskelsen kan gå over i den længerevarende kærlighed – eller ophøre. Vi kan forelske os ofte, for forelskelsen er biologisk sat i verden for at vi kan forplante os (se evt. tidligere indlæg). Forelskelsen fylder os med dopamin og alt ser godt ud. Signalstoffet fenyletylamin (stiger til næsten det dobbelte af normalen) ligner amfetamin og får os til at føle os euforiske og virker stimulerende på humøret. Efterhånden som vi lærer den udkårne at kende, åbner der sig muligheder for ”kan lide” eller ”kan ikke lide”. Forelskelsen kan forsvinde ved tilstrækkeligt mange ”kan ikke lide”.

På samme måde får tiden dopaminen til langsomt at forsvinde, og vi kan igen se verden – og den udkårne – som han/hun er (og måske komme ned fra den piedestal, vi har sat ham/hende op på).

Efterhånden som tiden går, vil vi ofte kysse mindre, bruge mindre tid sammen, vi gør mindre for den udkårne og bliver os selv igen uden dopaminpåvirkningen.

Forelskelsen er ved at dampe af. Hvis du kunne lide, det du så hos personen gennem forelskelsen, er der basis for den længerevarende kærlighed.

Hvorfor er det lige HAM/HENDE, jeg bliver forelsket i?

Michael R. Liebowitz, amerikansk forsker og forfatter til ”The Chemistry of Love”, har en teori om, at der i vores hjerne er bestemte neuro-kemiske spor, og når vi så møder HAM/HENDE, hvis udseende, tale, lugt og måde at være på passer ind i de spor – ja, så starter produktionen af stofferne nor-adrenalin og dopamin, som igen får hjertet til at banke hurtigere, når vi ser den udkårne. Vi fyldes af følelser som lykke, forventning, ophidselse m.m. som igen hensætter os i det romantiske hjørne.

Følelserne kan mærkes som bobler i maven, rødmen i ansigtet, varme i kroppen, lyst til sex stiger & savn kan opstå. Vi tænker meget på den udkårne, som er den smukkeste, dejligste person i hele verden. Vi har svært ved at koncentrere os om andet. Alt hvad man foretager sig, gør man for at vinde den udkårne.

Forelskelse er vidunderligt, når det bliver gengældt – og forfærdeligt, når det ikke gør. 

Kan jeg blive forelsket igen (i den samme)?

Forelskelsen kan genskabes igen og igen. Det kræver ”blot”, at vi gør det samme, vi gjorde, da vi var forelskede. Måske er I holdt op med at kysse? Krammer I? (I kysset & krammet skabes skønne hormoner, som hjælper jer). Måske er I holdt op med at gøre jer til for hinanden? Gør I stadig noget for at glæde den anden? Prøv at gøre det, som I gjorde i starten – så vil I sikkert opleve forelskelsen igen. For adfærd skaber følelser. Og her skal du måske huske, at adfærd også gælder dine tanker. Hvad tænkte du om din udkårne, da du var forelsket? Hvad tænker du om ham/hende i dag?  <3

Læs mere om forelskelse og kærlighed

Hvordan føles forelskelse for dig? Og hvordan oplever du kærligheden? Kender du til at blive forelsket (i samme forhold) igen og igen?

#forelsket #forelskelse #kærlighed