Ensomhed er mangel på meningsfuld kontakt med andre mennesker.

Ensomhed er desværre blevet almindeligt i Danmark. Personligt tror jeg, at de sociale medier er en medvirkende faktor, men det helt basale er, hvilke erfaringer du har med dig i livet.

Ensomhed kan være altødelæggende for dit liv. Eller den kan få dig til at handle og komme ud af ensomheden.

”Katrine er 29 år, og arbejder i en stor medicinal virksomhed. Hun er en normal begavet kvinde, og udseendet fejler ikke noget. Hun har langt hår, blå øjne og tøjet sidder upåklageligt – lige som hendes makeup. Når Katrine går på arbejde, tager hun masken på. Hun smiler venligt til alle, der taler til hende og lytter opmærksomt. Hun siger ikke så meget selv. Katrine arbejder meget. For hvad er der at tage hjem til? Hun kommer hjem, og tænder straks for musikken eller tv’et for ellers overmandes hun af stilheden. Ofte sidder hun i sofaen og er ked af det. Hun savner nogen at dele sit liv med. Nogen at tale med. Men hvem??  De andre på kontoret har jo deres eget liv. Familie og venner. De spørger aldrig hende, om de skal gå ud sammen.

Katrine er opvokset alene med sin mor. Faderen flyttede, da hun var 3 år. Han fik sig hurtigt en ny familie, og Katrine har tit i sin barndom følt sig afvist af sin far, når hun ville se ham. DET var ikke rart. Den følelse vil Katrine IKKE opleve igen. Hun har prøvet at brænde sig, og det gjorde ondt. Meget ondt. Hun husker særligt en gang, hvor faren aflyste et besøg, da han skulle på ferie med sin nye familie. Hun spurgte, om hun ikke kunne komme med, men faren sagde, at det ikke var så godt. Hun blev SÅ ked af det. Hun følte sig afvist, uønsket og uelsket.

Desværre gør denne afvisning fra barndommen, at hun ikke tør tage kontakt til nogen. Så hellere leve i ensomhed, for det er dog kendt og trygt.

”Lasse er 35 år og arbejder målrettet for at nå en cheftitel i firmaet. Han taler med mange mennesker i løbet af dagen. Han arbejder fra morgen til aften, når han ikke har børnene. Når han har fri fra job, tager han til træning. Så tager han hjem, spiser lidt mad og smider sig i sofaen med lidt lækkert. Så er livet da meget godt. Eller er det?

For Lasse arbejder meget og træner meget for at undgå hjemmets kvælende vægge. Han spiser usundt fordi hjernen bliver glad et øjeblik, når den får sukker. Men så er han da fri for de der dårlige følelser.

Hverken Katrine eller Lasse har nogen i deres liv, som de kan dele deres tanker med. Det er altafgørende for et menneske, at kunne føle nærhed med nogen.

Vi kan opleve ensomhed, når vi over lang tid ikke har nogen at dele livet med.

Der er ingen, der ved, at Katrine føler denne ensomhed. For det er så tabubelagt at være ensom, men hvem skulle hun også sige det til?? Læs mere på psykoterapiogcoaching.dk/blog

Hvordan føles ensomhed?

Det er biologisk for mennesker at have fællesskab med andre. Vi er nemlig født som flokdyr.

Derfor er ensomhed også en meget stærk og ubehagelig følelse. Det er følelsen af at være udenfor. Og det kan vi dø af.

De fleste mennesker føler ensomhed fra tid til anden. Følelsen skal få os til at gøre noget. På samme måde som sult skal få os til at spise. Ensomheden fortæller os, at vi mangler noget i vores liv. Nogen at dele noget med. Mange mennesker kontakter nogen i deres netværk, når de føler ensomhed. Men ikke alle kan kontakte nogen. De har ikke et netværk, de kan kontakte. Og de ved ikke, hvordan de skal få det.

Vi kan godt føle os ensomme, selv om vi har mange mennesker i vores liv. Endda også når vi er sammen med andre mennesker. Det der er afgørende, er, hvordan vi kender dem. Om kontakten er meningsfuld for os. Måske er den for overfladisk?

Ensomhed er svær at komme ud af, men det ER muligt

Den største udfordring er frygten for de dårlige følelser.

Der er ofte dårlige oplevelser knyttet til det. “DET har jeg prøvet, det skal jeg i hvert tilfælde ikke prøve igen. Jeg har brændt mig før.”

Frygten for dårlige følelser – eksempelvis at føle sig forkert, afvist, utryg, uønsket eller måske uelsket – gør altså at meget ensomme mennesker ikke opsøger nye venskaber. For man risikerer jo et nej. Biologisk set holder vi afstand til det, vi er utrygge ved. Det ukendte er utrygt.

De kan tænke, at de ikke er gode nok, og det er desværre selvforstærkende.

Øv dig.

Følelsen skal få dig til at gøre noget, så øv dig i at være i de dårlige følelser. Du ER god nok. Du ER værd at elske.

Tag kontakt. Også selv om du fyldes med dårlige følelser og angst for at føle dig afvist, uønsket, uelsket eller andet. Vær tålmodig. Det tager tid at skabe et nyt netværk. Og husk nu – der er ikke noget galt med dig.

Du har bare ikke fundet de rette venner – endnu.

En måde at møde nye mennesker på – med samme interesse – kan eksempelvis være at GÅ til det der interesserer dig. Hvad kan du godt lide? Hvad gør dig glad?? Der findes rigtig mange grupper, hvor man i fællesskabet kan finde nye venskaber. Det kræver ”bare”, at du kommer afsted – og ja, det kan være svært.

Måske kan du tage kontakt til en tidligere ven, som du har mistet kontakten med??

Overvej hvad der skal til, for at du ikke skal fejre din fødselsdag alene næste gang? At du kan finde en at følges med i biografen, ud at spise, på cafe mv.? Hvad kan du gøre? Skal du have hjælp? Hvordan? Hvor? Af hvem? Hvornår?

Det er alvorligt, så gør noget ved det. Ensomhed kan føre til depression, stress, misbrug og selvmord. Det kan lyde meget hårdt, men det er vigtigt, så jeg skriver det alligevel: Hvis du ikke vil dø ensom, så er du nødt til at gøre noget. Uanset hvad du har med i bagagen, er det muligt at få et godt liv. Et godt netværk. Brug gerne ovenstående til at komme i gang. Tjek nettet ud – der findes flere gode råd.

Hvis du har brug for hjælp, kan jeg hjælpe dig. Du kan også finde en anden dygtig terapeut til at hjælpe dig i gang. Det vigtigste er, at du kommer i gang.

Jeg kan hjælpe med meget andet end ensomhed. Du er velkommen til at kontakte mig for et forløb eller blot til en uforpligtende snak.

Du er også velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev eller følge mig på Facebook eller Instagram

Tak fordi du læste med. Jeg ønsker dig held og lykke <3

Vidste du??

En undersøgelse har vist, at 4 ud af 10 personer vil ændre mening, hvis eksempelvis 5 andre personer siger, at 3 ENS streger er FORSKELLIGE.  Blot for at blive accepteret og være en del af fællesskabet.