Kommunikation i parforholdet
Kender du til dårlig kommunikation? Går du i forsvar, eller skændes du? Lader du andre tale grimt til dig?
Det er de færreste mennesker, som altid kan kommunikere på en ordentlig måde. For det har vi ikke lært. De fleste mennesker taler utydeligt/uklart, eller de taler ud fra deres følelser. Det gælder også, selv om følelsen ikke har noget med øjeblikket at gøre, men udelukkende er en barnefølelse, der ikke er bearbejdet.
Dårlig kommunikation i parforholdet er roden til mange forliste forhold
Derfor skændes mange mennesker. Derfor går mange par fra hinanden. Derfor splittes mange familier, og ses ikke i mange år. Måske ses de aldrig igen.
Sådan behøver det ikke at være. Det er muligt at lære at tale ordentligt og kommunikere bedre sammen i forholdet. Du kan lære at tale ud fra dig selv i stedet for at være ovre i din partner/forælder/kollega.
Det er også muligt at lære at tale tydeligt samt at stoppe krænkende tale til dig.
Du kan lære at kommunikere på den måde, du ønsker og få en god kommunikation i parforholdet.
Jeg kan anbefale mit blogindlæg om kommunikation.
Undgå store konflikter & skænderier med disse 3 råd om god kommunikation i parforholdet og i livet generelt:
1. Tal i JEG i stedet for i DU
”Du går aldrig ud med skraldespanden/gør rent/laver mad” bliver til
”Jeg vil gerne have, at vi laver nogle aftaler om fordelingen af rengøring/madlavning. Hvad siger du til det?”
I stedet for at du lyder bebrejdende, og din partner føler sig angrebet, og derved enten går i forsvar eller angreb (eller måske tier), kommer du med forslag til at lave en aftale uden bebrejdelser. I undgår hermed at være fordømmende i jeres kommunikation i parforholdet.
2. Stop konflikten/skænderiet inden det udvikler sig
Hvis I har for vane at tale højere og måske råbe af hinanden, så stop konflikten. Så snart en af jer opdager, at irritationen/vreden nu er så stor, at det er ved at udvikle sig til et skænderi, så sig STOP*.
Så går I hver til sit i 10 minutter og mødes igen og starter forfra med at TALE sammen.
Skænderier bringer intet godt med sig. Kun dårlige følelser og dårlig stemning.
*I skal vælge et stop-ord, som I begge vil respektere – eks. ”Vandhane” som er neutralt og uden sammenhæng i øvrigt.
Stop skænderierne inden de udvikler sig til familieproblemer
3. Udtryk dine behov
Mange mennesker udtrykker ikke deres behov. Måske forventer de, at den anden ved, hvad de vil have. Måske har de ikke lært, at deres behov er vigtige. Måske tør de ikke, for de er bange for at blive skuffet. Så går de rundt med alle disse behov og ønsker til livet og føler sig godt utilfredse. Utilfredsheden vokser til irritation og kan gå over i vrede og komme uhensigtsmæssigt ud (eller blive indadrettet). Det er ikke godt. DERFOR:
Udtryk dine behov. ”Jeg kunne godt tænke mig at se filmen på TV2”, ”Jeg kunne godt tænke mig, at vi laver nem mad i aften”, ”Jeg vil gerne have den gode plads i sofaen i aften” (fortsæt selv). Det at udtrykke sine behov, gør, at du opnår mere selvværd. Hvis du så får behovet opfyldt, så bliver du også tilfreds. Desuden lærer din partner dig også bedre at kende, fordi du fortæller, hvad du vil have og jeres kommunikation i parforholdet bliver mere konstruktiv.
Øv dig. I dag. Imorgen. Og alle andre dage. Med tiden ligger også det i dit ubevidste.
Hvis du har brug for hjælp til at blive bedre til at kommunikere, og derved få bedre relationer til andre mennesker – så kontakt mig.
RING 27 20 70 72 eller skriv til Kontakt@psykoterapiogcoaching.dk
© psykoterapiogcoaching.dk – Terapi – Kommunikation i parforholdet – Gentofte, Vangede, Hellerup, Charlottenlund, Ordrup, København, Frederiksberg, Søborg, Dragør, Hornbæk, Haslev og resten af Danmark